Valerie Taeldeman

Gemeenteraadslid

  • Geboortedatum:

    27 december 1975

  • Geboorteplaats:

    Eeklo

Mijn grootvader was actief in de Maldegemse gemeentepolitiek en ik werd door dezelfde microbe gebeten. Na mijn studies politieke en sociale wetenschappen in Gent kon ik aan de slag bij Johan De Roo, ex-burgemeester van Maldegem die toen Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement was. En toen ging de bal echt aan het rollen.
Ik stelde me kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 en werd gemeenteraadslid. Bij mijn tweede verkiezingsdeelname in 2007 kreeg ik opnieuw veel steun waardoor ik schepen werd. Nog steeds voer ik dat mandaat met veel enthousiasme en gedrevenheid uit. Het voelt goed om op die manier iets te kunnen betekenen voor de inwoners van Maldegem, voor de mensen rondom mij. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde ik een goed resultaat met 2.133 voorkeurstemmen. Hierdoor fungeer ik tijdens de legislatuur 2013-2018 als eerste schepen in Maldegem.

In 2009 stelde ik met (hoogzwanger) kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen (in de kieskring provincie Oost-Vlaanderen) als eerste opvolger. 11.377 kiezers stelden hun vertrouwen in mij. Doordat Joke Schauvliege minister werd, kreeg ik als eerste opvolger een zitje in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger. Op 17 juni 2014 legde ik voor de tweede keer de eed af in het Vlaams Parlement. Ik werd toen rechtstreeks verkozen met 12.466 stemmen. Ik ben nu vast lid van de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn en van de Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen. Daarnaast ben ik ook plaatsvervangend lid in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerkinge, Toerisme en Onroerend Erfgoed. De thema's waar ik het meest mee bezig ben zijn wonen, milieu, natuur, energie en water.